When the journey begin...

Friday, July 13, 2012

Because of u...

Ehem... berhabuk berbulan-bulan x hapdate sejak naik keje April lepas... actually byk post yg taip separuh2 lepas tu x continue n x publish pun... Byk nk share sebenarnye, maybe after this will catch up few things maybe bleh berguna tuk org lain especially breastfeeding... i have lots to share for new mom, mom to be terutamanya yang berkerjaya... 

Kenapa i nak share on breastfeeding? untuk ibu berkerjaya? Sebab i juga seorang ibu yang berkerja tp i have to choose between my job and baby, as usual, family comes first... Now i'm officially STAY AT HOME MOM (SAHM ~ ni my husband yg ltk jwtn baru tuk i heheh) 

Perasaan? Seronok sgt sebab duk umah xyah keje n fikir byk mslh keje kat ofis and terkejar2 nk mengepam lg and and and.... yang x berkesudahan... tapi dlm masa yg sama i sedey sgt... sedey sebab x berkerja... since msuk universiti pegang duet sndiri (wlupun time tu duet biasiswa-masa matrix and duet PTPTN-masa degree level) still i bukan la seorang dependant on parents dr segi duet... cuti semester pun i keje sebab nk bli hp canggih kononnye...nk amik lesen kete...nk bli bju mahal hahhaah Pressure duduk rumah dan tunggu encik suami kasi duet adalah tekanan perasaan yang yg sgt tinggi sebenarnye buat i... huargh! 

Alasan-alasan i terpaksa resign? Erm terlalu byk yang plu di kompromi... Since pregnant isu nk crik babysitter or nursery x penah settle between me and my husband... smpi i nk naik keje pun x jumpe la yg berkenan di hati... (mungkin kitorg yg cerewet or x bersungguh mencari tp inila mslh terbesar skali - xde org yg bleh jaga si kenit tu bila i pg keje) 


Disebabkan xde nursery or babysitter, my husband and i decided to put Luqman under Pak Raeze nursery center a.k.a dijaga oleh nenek nye di Seremban... ni penyelesaian terbaik yang i ngn hubby bleh fikir buat masa tu... kitorg decided untuk pindah ke Seremban and i akan bkerja di Seremban while husband i akan ulang alik kL on daily basis... rezeki Allah tu ada di mana2, i interview kat 1 firm kt Seremban in March, tp xde jwpn... so i msuk je la keje dlu... ulang alik kL with hubby... time ni duduk umah Parents in Law i je sebab asalnye nk sewa umah tp umah tu plak adoi la...x selera nk duduk... huhuhu

Mid of April, i dpt offer kt firm in Seremban, YES! but...with a LOWER SALARY from kL... seremban rate kata nye... x mcm kL... how low it is? the offer is juz like salary masa i mula2 keje... GULP! gaji skrg pun sempot inikan plak nk suh dpt gaji mcm mula2 keje blk? alahai.... 

Nk x nk masa ni pg jugak jumpe office admin ckp nk resign... sebab xle nk workout ngn travelling and keje... Office admin bw bnda kat big boss, big boss pgil... Erm sembang punye sembang, ni COUNTER OFFER yang dtg... naik gaji 10%, dpt flexi hour msuk ofis, klu ok keje in 3 months dpt travel allowance extra... tmbhn lg dpt hp bb 1 bleh pki free sebab bil diorg byr heheheheh 

Time ni memg dh x toleh blkg, dpt increment, mata dah simbol RM RM RM je... discuss ngn hubby tp suh decide sndiri.... erm bila sndiri decide memg RM je la dlm kepala ni... bleh bli handbag cantik, bju luqman byk2, mainan lg... hahha 

First month, ok je... stock susu sume cukup wlupun juz bergantung pd daily basis punye stock... YUP, ni memg silap i... masa pantang memg i x byk stock, ada sket and hbis guna masa 1 month keje lg... there u go! 

Second month mula kalut, keje mula berlambak... naik gaji, tukar portfolio baru, byk mslh...jadual mengepam susu pun berterabur... bila susu x cukup je mula la EMERGENCY LEAVE... erm dah start kalut.. time ni asyik la fikir nk top up si kenit ngn Formula Milk... tp bila tgk muka die mesti x jadi sebab xnk rasa diduakan n x diperlukan... alahai emak, emo nye la kan.... tp ini la perasaan yg masih xle nk kawal, jelesy bila rasa x dihargai oleh Luqman hahah

Third month, susu DROP! lunch hour pun bleh lari blk Seremban dr kL k juz nk antar susu nk cukup kan sampai ke ptg... hampir setiap hari... PENGSAN EMAK SAYANG OI.... naik VIVA bawa 140km/j memg rasa nk terbang k!

Ni major cause kenapa i resign... dh xle blah sgt, hari2 risau susu cukup ke x... HARI2 k... sampai buat keje pun x senang... lepas tu, mamat kenit ni plak, sejak i naik keje, rashes kat pipi (org tua2 kata ruam susu) sgt teruk... bila dah teruk sgt bw la pg specialist kanak2... hamik ko, doktor kata ECZEMA! adoi la, time ni plak la si kenit ni nk sensitif kulit... 

Doktor kasi la hydrocortisone, physiogel and QV cream... pastu ubat mkn ada antibiotik and ubat thn gatal...  mula2 tu nmpk ok... tp bila i baca sana sini, hydrocortisone ni ada steroid plak dah... sudah ko anak, kulit ketagihan steroid plak dah... erm i stop kan hydrocort, ltk organic buds... langsung x elok! sedey nye la, muka comel dah tp rashes smpi berair2... hari2 tgk die garu smpi berdarah, meraung dalam hati k... 

I join discussion group in Natural Healing for Allergies, Asthma and Eczema... alhamdulillah, introduced with MOOGOO product... natural resources... so far, eczema Luqman under control... ( i will share challenges in treating eczema for Luqman with natural products!)

With short notice, 1 week before June end, i tendered my resignation... No turning back! here i am, staying at home with Luqman, lebih tenang bila anak depan mata... sometimes lots of things we need to let go juz to grab a happiness in life... 


Till then xoxo~

8 comments:

Lara is Veelara said...

insyaAllah luqman akan mhargai jasa ibunya....n insyaAllah,Allah akan berikn kebaikan atas pgorbanan u thadap family.....

Hebatnye lunch hour pn sempat blik seremban ye.besarnye pgorbanan seorg ibu...

Allene said...

strong mummy... i hantar anak g puchong pun selalu gak mengeluh nak ulang alik cheras ke puchong....

narz naz said...

Lara: hehe lunch hour i ada option 12-1 or 1-2, tp i kuar kul 12 dekat kul 3 bru msuk blk hehe
Allene: tq =) sometimes kita akan mengeluh tp bila tgk baby, we will be happy juz to see our baby's smile... xpe jauh, yg penting u tau ur baby is safe when u r not around... bukan senang nk cri org yg kita bleh percaya tuk handle our baby kan?

NoRr said...

best neye narz SHAM.... jeles la i... that is like the best job on earth ok..to get to be with the baby and berkhidmat untuk family...it is such an honered duty. so do enjoy to the fullest and every moment of it k darling! ;)

NoRr said...

*SAHM sorry typo

narz naz said...

heheh best sebab duduk ngn baby hari2... Luqman pun dah mkin manje kot... i bring je sibuk merangkak nk baring sblah i sebab nk nyotnyot heheh so far, i start online shop je, jual tudung... do visit my page k... http://www.facebook.com/pages/Cantik-Wear/449030001782274 , im offering special price for bloggers friends =)

NoRr said...

waaaa...bestnyaa...ok2...nt i visit

aizuhani said...

Congratz!! Welcome to my club!! haha, mariler berbiznes walaupun pulangan ciput jer...yg penting ada ler jgk duit poket utk meriangkan hati sendiri yg dah x bergaji! kann...tp paling puas hati sbb jg anak sendiri, bkn org lain jaga...tu yg paling bagus...kalau anak x syg mak lebih, x tau ler kan?