When the journey begin...

Wednesday, September 26, 2012

I love to breastfeed!

Sejak jd SAHM ni ingatkn adalah masa nk update blog hari2...erm lg bz rupa nye nk melayan kerenah si kenit... 

Alhamdulillah, setakat hari ni, Luqman masih fully breastfeed and dh mkn solid food... Percaya atau tidak, si kenit ni dh xnk mkn bubur! Die mkn nasi ok! Nasi kosong pun ok asalkan bukan bubur... bleh mcm tu? x padan ngn xde gigi die memg sgt suke nasi... nasi feveret die adalah nasi ayam... kasi setiap hari every meal pun x jemu... alahai sayang, nasi ayam plak jd kesukaanmu... 

muke nakal xnk makan bubur...
Saban hari i baca groups @ FB... mcm2 group.... semua dh mcm berpuak2... anak yg minum SUSU IBU and anak yg minum SUSU FORMULA... 

Erm at 1 point i pun obses with feeding my son with susu ibu, seriously! Klu x, i xkn resign from my job and stay at home juz to make sure i completed my diploma in breastfeeding (6months)! Obses kan? Here i am staying at home taking care of my little Luqman with lots of love...heheh

How to success in breastfeeding? I believe every mother can/shall breastfeed their babies... Tp dlm masa yg sama i x menafikan ada pelbagai rintangan dan permasalahan yg bakal dihadapi bila nk mulakan breastfeed.... 

Apa yang pling susah dlm melakukan sesuatu? 1st STEP... Apa langkah pertama kita? Bagi i yang pertama adalah NIAT... xde niat xde la semangat... xde semangat ke laut la sume nye... Breastfeed bukan setakat buka baju n sumbat breast kt mulut baby... if its easy juz like 123, i dont think org ada idea nk buat susu formula ni... 

Yang kedua adalah PENGETAHUAN... Seriously every single thing  will be easier with knowledge.... bukan ckp tanpa ilmu xle buat, tok nenek dulu2 xde pun beli buku ke ape nk breastfeed anak kan, bleh je susukan anak berderet.... tapi kita juga kene ingat, tok nenek dulu2 duk umah jaga anak x pg keje mcm kita kan? tok nenek dulu2 kutip sayur blkg umah msk n mkn, minum air msk je siang mlm bukan mcm kita yg air suku cawan lebihnye penuh ais je... 

One of my bf books =)


Obses? Sticker kete Kumpulan Ibu Menyusukan =) we love to breastfeed..


Yang ketiga adalah USAHA... ni sgt penting.... klu kita sndiri pun malas, mane nk ada susu tuk anak kan? Usaha ni memg bab yang i fail... ni memg reminder to myself...i ada knowledge tp x amalkan pun x bermakna kan... i tau dlm usaha menambah kuantiti susu yg ibu ada ialah melalui prinsip SUPPLY v DEMAND.... lg byk demand, lg byk supply kita akan dpt... utk memenuhi kehendak ni, kene rajin buat power pumping, kene rajin tandem nursing, kene rajin PAM! Hmm, i sgt malas mengepam k sebab hasil nye nnti 2/3 oz je buat i mls nk basuh pam bagai...tp sebab kemalasan ni la stok i x penah ada... huhuh semua nya cukup2 je, pam hari ni tuk esok... 

Yang keempat SOKONGAN... ni pun lg penting, tanpa sokongan org sekeliling terutama suami adalah sgt STRESS k... mcm i, alhamdulillah, my husband is very supportive... x supportive ape lg kan klu bleh setuju i resign n duk umah sebab nk susukan anak je... Thanx LOVE.... Sape yang x dpt sokongan dr mak ke, family ke...be strong... one day people will understand...jgn stress kan diri nnti lg susu xde.... 

So, its ur call and ur choice... mommies always know whats the best for their babies... Whichever u choose, it doesnt make u a bad mom! =) 


Till then xoxo~

1 comment:

Allene said...

love bf too... :D lin pun family sokong... :)