When the journey begin...

Wednesday, November 6, 2013

This is my story~

06.11.2013~

Hampir 2 bulan berlalu, baru skrg nk hapdate... erm klu dulu masa bru ada sorg anak, rasa kelam kabut nk siapkn anak sorg tu... skrg hamik, ada dua anak, klu lepas mandi nk pki spentot pun rushing sebab x menyempat bila anak2 dh nangis secara berjemaah...
 
Alhamdulillah, anak2 membesar dengan sihatnye... baby pun dh pandai gelak bila kene agah yg buat rasa sedey je nk tgalkn die tiap kali nk pg keje... YES! i dh naik keje k.. msuk keje awal 10 hari dr tarikh sepatutnye... pasrah je la... nk buat camne klu dh kene gi keje kan...
 
Walaupun dh nk cecah 2 bulan tp pengalaman bersalinkan Luthfi masih segar diingatan... Permulaannya sama ngn Luqman, i kene tahan kat wad 2 days before i deliver tp ceritanya sgt berbeza...

9.9.2013
~ Hari ni i dah start amik maternity leave... wlupun due date 12.9.2013, i saje amik cuti awal sebab dh x lrt nk travel gi keje (i keje kat nilai, duduk kat seremban n berangan nk beranak kt kl...boleh?)
 
Hari ni gak i ada check up kt PPUM... last week check up dh buka 2cm, arini masih lg di sini n belum beranak gak huhu which i memg msih berdoa supaya x beranak lg sebab masih sakan shopping sakan ke sana sini...
 
I pg antenatal klinik agak lmbt, around 10 bru smpi.... bila turn i smpi, doktor trus menerus ty nk bersalin normal ke czer (sebab masa Luqman dlu i czer)... i pun dgn bersungguhnye jawab nk try normal... (dlm hari seriau n nk je ckp czer je la doktor)
 
Doktor ckp everything normal n tgu je la smpi ada tanda baru dtg hospital, tp nk cek VE dlu... tgk2 masih 2cm lg... ntah kenapa doktor ni rajin plak cek history i, tgk2 masa test minum air gula, tinggi rupa2nya... trus doktor membebel n suh gi buat CTG... (xtau apa relevan buat CTG ni ngn gula tinggi)
 
1230 thgari terkelepet la buat CTG stgh jam... smpi kul 1 tgk result x bpe nk ok, baby tdo, nurse suh tukar2 position smpi la 130ptg bru la result mcm ok sket, nurse suh amik result n kasi doktor... Bw la gi blk doktor semula, doktor tgk trus dgn confident ckp dh ada contraction and suh admit sebab nk repeat OGTT (minum air gula) and sebab suspected diabetic, xle overdue dr due date... maka dengan itu, trus la kene warded...
 
Masa tu sakit nye la hati kt doktor sebab warded... ye la, kes ngn Luqman dlu camtu gak, 2cm tahan lepas 2 hari jalan x buka kene induce, baby lemas dh kene czer....
 
10.9.2013
~pagi2 doktor dah dtg check VE baru 3cm je... alahai bosannye la duduk hospital ni... mau x bosan, masa ni tgh follow minggu2 akhir Cinta Jannah kot... nasibla encik suami sy pakar IT dh dwloadkan semua cerita yg bkenaan n msukkan lam tab so bleh la lyn drama2 ni kt hospital.... masa melawat ptg tu minta encik husband blikan icecream cupcake... sedap teringat smpi skrg hehe
 
doktor round check lg sblah ptg n discuss2... masa tu dh repeat air gula... previously i dh inform klu xde tanda/sakit bersalin normal, i xnk induce n nk czer trus... tp lepas discuss ngn doktor balik, i setuju nk induce the next day which is on 11.9.2013... sebab dh 48jam jalan masih x buka gak... lgpun i memg xle overdue coz result repeat air gula tu msih tinggi n +ve diabetic...
 
masa tu i dh redha je... apa ada hal klu czer lg skali... bukan x penah kan? so chill je la, masih ada kesempatan nk mkn best2 ni, baik mkn dlu...
 
Ptg tu masa melawat, telah bergembira sakan bergurau senda ngn encik suami... mcm2 pesan kt encik suami, bg list tuk die prepare sebab esok dh nk induce, so esok memg kene bersalin n dh kene bw brg baby... i dh prepare bag baby, juz few things yg i terlupa nk ltk lam bag suh husband complete kan... dh settle tu, esok bleh bw je...
 
8 mlm husband dh kene blk, wktu melawat dh hbis... so i pun dh bersiap2 nk tdo awal berehat sebab esok dh schedule for induce... sebelum tdo, nk lyn drama dlu...
 
i start marathon movie kul 10 mlm, ada 5 episode je nk tgk pun... kemas2 sket dh brg td msukkn lam beg semua so esok xde la kelam kabut nk gi labour room ngn nk label bag bagai kan...
 
sepanjang i tgk drama tu, lyn la perasaan sedey sorg2 sambil whatsapp ngn encik suami yg tgk shopping kt midvalley... (jeles hokeh!)  masa tu hati x sdap sebab perut asyik mengeras... ckp kt husband perut asyik mengeras... die suh pgil nurse... bila ty nurse die ckp mengeras tu bukan contraction... hmm i pun ok je la...
 
Walaupun nurse ckp bukan contraction tp i tetap kira pergerakan mengeras tu brapa minit skali... start 1030mlm, mengeras dh 5 minit skali, nk pgil nurse takut kene mrh sebab x sakit langsung...so i tgk je la drama i smbil sengih sorg2...
 
Tepat 11 mlm, hbis je Cinta Jannah episod bpe tah tiba2 bunyi POP n terasa basah lencun... i mcm ???? erk... nk gerak langsung x boleh sebab air memg kuar non stop...
 
Bnda 1st i buat ialah whatsapp encik suami hehe xtau nape i x pgil nurse dlu tp excited nk gtau husband... i tgk jam kul 11, klu nk bsalin pun pling awal tgh mlm... i klu bleh nk beranak 11hb... Sept 11 la kononnye...
 
Masa tu baru tekan loceng byk kali... xde nurse pun dtg... kan PPUM nurse yg incharge baju hijau...klu baju putih tu yg hantar air tukar cadar je... lepas few times tekan, nurse baju putih dtg... ckp air ketuban pecah, die ckp pakai la pad... i mcm ??? xde pad... die pun gi amik pad n suh pki... lepas tu trus blah je... after few minutes i dh hangen... xkanla pecah air ketuban solution nye pki pad je....
 
Tekan2 lagi button tu xde sape gak dtg... kakak katil sebelah dtg ty apa die bleh tlg... nasibla ada akak ni, trus suh die gi carik nurse baju hijau... hmm... mlm tu bleh sorg je nurse yg duty... nurse dtg tgk n confirmkan air ketuban pecah n gi crik doktor... 15 minutes pastu doktor intern dtg...
 
I byk sgt tgk grey's anatomy so i expect MORE... skali doktor tu dtg ngn nurse td n ty nurse apa nk buat... i like ko ni doktor ke ape... xkan la 1st thing to do pun xtau regardless la ko intern kan... hangen lg tgk doktor... time2 tu gak i ckp kt doktor tu, eventhough u intern, u should know what to do... xkan sume nk ty nurse... doktor dh pandang semacam kt i... die blah n rupa2 nye gi amik i punye history file... nk tau die tgk ape, tgk i keje apa...
 
lepas borak2 kt situ, smpi nurse bebel, baru die suh nurse pdgkn CTG n die nk call MO kat labour room... MO kt labour room ada 3 org je... n nurse plak ckp labour room is FULL! nurse ckp worst scenario kene beranak kt ward je... huargh... i byr memahal beranak kt ward je? alahai...
 
around 12++ tghmlm, encik suami sampai... diorg bagi die masuk jumpe i... smpat la nangis2 sedey jap.. masa tu relieve sgt sebab baru start contraction yg terasa sakitnya.... dlm 1230 cmtu bru ada MO dtg.. MO trus suh husband kuar tgu kt luar je... MO check VE masih 3cm lg... so die suh monitor je kt ward dlu smpi ada kosong kt labour room... bleh?
 
11.9.2013
~i menahanla sakit contraction tu kt situ smpi kul 130 bru ada nurse dtg bw kerusi roda n bw i gi labour room...
 
smpi kt labour room, nurse kt labour room plak ty nape antar i kt labour room, labour room full... i masa tu memg x lrt nk sembur org dh... klu x, memg ada jugak yg kene maki ngn i masa tu....
 
Ntah camne, ada sorg ni diorg kuar kan dari labour room sebab x beranak lg n masukkn i... dtg MO lg n check VE lg... baru 4cm je... doktor ckp 4 jam lg bru die dtg blk check VE blk... i mcm hah? 4 jam suh aku tgu lg, baik czer je la... x thn dah sakitnye.... sebelum doktor blah, ty leh minta epidural x... doktor ckp ok...
 
datang plak mak misi ty u ke nk epidural, x smpat jawab dh nurse tu ckp kitorg xde masa nk lyn, doktor yg nk cucuk epi tu kt lam OT ada dua kes czer masa tu... mula2 nk mrh tp lepas tu nurse trus ckp, xpe, jgn risau, kita kasi ubat tdo dlu, u rehat nnti kita check blk... klu sakit sedut je gas tu...
 
hmm bila die suntik je ubat tdo, memg lena thp gaban tp bila sakit tgn laju je sedut gas... tp masa luqman dlu, dh buka 7cm, memg x jln dah gas tu, sedut la camne pun, sakit nye memg xle blah... haha
 
dr 130 tu bleh la tdo smpi 2lbih... 240 tu i dh terjaga sebab sakit sgt2 dh... tekan button lg, nurse dtg n ckp tdo dlu blum lg... 250 i tekan lagi button, xde sape dtg... masa tu memg dh rasa nk terberak... i ckp lantak la nk dtg ke x, x lrt dh nk tgu sebab rasa nk terberak sgt2 dh...
 
Dtg nurse n doktor intern... doktor tu tgk kepala dh nmpk... trus kecoh... nurse sorg je ngn doktor intern tu suh push.. very supportive k... dlm sakit nk meneran i sgt mengantok sebenarnye sampi nurse tu tepok2 muka suh bgun sebab i ckp i nk tdo... die suh beranak dlu lepas tu tdo...
 
Ntah la brapa kali cubaan, 335am, my little boy pun lahir dgn selamat nye... bersyukur sgt masa tu bila dgr die nangis n nurse suh tgk boy or girl... perasaan nya sama mcm 1st time tgk baby i doktor keluarkan dr perut masa czer... sebijik mcm abg die!
 
Lepas tgk nurse suh baby latch menyusu, i suh nurse bw gi kt encik suami tuk diazankan... Lepas tu memg x sdar dah sebab nk lyn mata nk tdo je, doktor menjahit pun i dgr samar2 je... org menjerit2 kt bilik lain pun x peduli dh, mata dh berat sgt...
 
Bila i terjaga, dh kul 630 pg... i tgk i msih dlm labour room... i tekan2 lg button sebab nk ty nape masih kt situ... then ada doktor dtg, check jahitan n dtg nurse angkt i pindahkan naik ke ward...
 
That is my story!
 
Till then~xoxo

1 comment:

Nor Ayuni Rosli said...

Salam Narz,

Ya Allah I baru tau yang you dah ada 2 orang anak. Congrats by the way. Sure agak kelam kabut nak uruskan 2 anak sekali gus kan? I yang baru sorang pun terkongtang kanting. Kuikuikui

Anyway nak exchange link boleh? Sebab Ayu baru tukar URL. Before this my URL would be bnsyg-stories.blogspot.com. My new URL would be ayuni-stories.blogspot.com
Let me know ye?

Thank you