When the journey begin...

Saturday, January 21, 2012

Baby boy room decorating ideas~

Kehadiran si kecil yang ditunggu-tunggu memang cukup mengujakan... Antara preparation yang membuat para ibu (for sure la ibu kan heheh sape lg yg suke shopping ;p) teruja selain baju2 comel di pasaran ialah room decoration... 
Room decoration tuk baby pasti nya lebih mengujakan bila dah tau jantina baby boy or girl... Ni adalah untuk menentukan kesesuaian pilihan warna perabot dan pilihan warna cat n lain2 barangan keperluan baby... For me, i wish for baby's room kaler putih... It looks natural n bersih... So, dari awal lg i memg berimpian nk bli baby cot, almari, kerusi etc semua nya kaler putih untuk diletakkan dalam baby's room...



Simple and nice kan? Ni bg i la... it looks clean... just like the baby...

Selain tu, magazine Pa & Ma Edisi Februari 2012 juga ada berkongsi tips dekorasi istimewa menyambut kehadiran si kecil di m/s 112 & 113...



Antara info yang dikongsikan ialah kelengkapan utama yang diperlukan dalam mendekorasikan bilik baby iaitu pilihan cat, langsir, perabot & permainan.

Apa yang dititikberatkan dalam mendekorasikan bilik baby ialah:-

i- praktikal
ii- katil
iii- meja bayi
iv- tilam
v- kerusi
vi- warna

Sinonimnya para ibu sentiasa memilih warna biru untuk bayi lelaki dan warna pink untuk bayi perempuan... Tetapi, masih ada pelbagai warna lain yang menarik yang boleh digunapakai untuk bilik bayi seperti kuning dan hijau lembut. 

Being a typical mother, i sendiri memilih biru bagi dekorasi bilik baby i untuk pilihan baby cot bumper dan lain2... (sebab xde pilihan warna lain within my budget masa tu so tpksa pilih biru heheh)



 
 Antara decoration bilik baby yang buat i meleleh air liur ;p
 
 Tips dan gambar2 decoration bilik baby trend 2012 pun boleh didapati dr website ni =====> klik di sini =)

Menarik kan? Klu la duet i berkepok2 dan bleh tunjuk je lam kedai suh buat camne je i nk T__________T

Tp xpe, i bersyukur dengan apa yang ada (saje nk sedapkan hati sendiri) sebab so far blk baby fully furnished with white furniture as i always wanted =) 

Till then~xoxo

6 comments:

ekiddoscloset said...

cantik2 deco nih.. my baby ada babycot je.. tu pun kadang2 tido atas katil i jugak hihih...

narz naz said...

=) itu la, tempting betol... i plak recycle brg je lam blk baby =) baby cot bos i kasi, kebetulan warna putih, drawer putih memg dh ada lama tp x guna tuk ape pun, kemas2 n pindahkn masuk blk baby, pastu bli rak putih je nk tmbh tuk tmpt ltk brg sket2... n skrg terfikir nk gi ikea bli kerusi putih tuk tmpt bf baby, insyaAllah =) tp bila fikir blk, end of the day mesti bw baby msuk blk i gak heheheh

aizuhani said...

mmg syokk kalau ikutkan ada bilik baby...dah mcm mat salleh rasanya...tp, in the end, lebih senang baby dekat dgn kita sbb kalau baby terjaga mlm, takut kita x dgr kalau kat bilik lain...then kalau apa2 jadi, kita ada dekat dgn baby...kita tgh dlm pantang pun xleh nak gerak byk2 sgt...laki plak mmg slalu tdo mati & x larat layan baby hari2 sbb nak keje...i dulu pun igt nak ada baby room, last2 sumer benda baby dlm bilik i...baby cot kat hujung katil, tu pun sgt susah utk baby nak tdo lena...tp, lain baby lain kerenah...blh jer cuba kan? hehe

narz naz said...

betol tu... sebab kite ni bukan mcm mat salleh yang bleh selamba je nk tgal baby lam blk die sndiri... blk baby ni lebih byk pada "kehendak" ibu baby heheh tempting tgk brg baby yg comel2.... tp alhamdulillah, buat jugak blk baby ni in simple way, gmbr2 tu dlm mimpi je la hahaha sebab fikir tuk kegunaan di siang hari... alang2 nk ltk almari bju baby bagai n ada blk kosong, deco sket2 ok la kan =) asalkan ada... heheh

^effa^ said...

cantik nyee nazzz, effa tak buat pun bilik mia.. kalau gi ikea tu rase nak beli sume,. hahhaha mia dh besar nanti baru nak deco bilik tuk die,, hihi. and psstt dh save ur link ;)

narz naz said...

ni angan2 je... tp tuk my baby xde la smpi mcm ni kan... memg out of budget la nk buat smpi camni heheh dhla lam perut x kuar lg ni...heheh i pun dh link urs =)