When the journey begin...

Tuesday, July 8, 2014

Eczema dan saya

8.7.2014~

Eczema dan saya terlalu sinonim sejak ada anak ni.... Tak pernah pun tau apa tu eczema smpai la masa bawa Luqman jumpe doktor masa die lbih kurang 3 bulan masa tu sebab rashes teruk kt muka... All the times semua fikir ruam susu... 

Masa tau Luqman eczema, sgt depressed! Ye la, sape yg seronok tgk muka anak rashes... tiap2 mlm nangis2 gatal garu2 muka smpi berdarah2 atas bantal mittens baju... lebih depressed sebab i dipersalahkan makan x pantang (because Luqman fully breastfeed)... xtau nk pantang mcm mane dah sebab i memg x mkn seafood etc sampi 1 tahap nk mkn pun stress... 

Bila i deliver Luthfi, i mentally prepared for eczema, lepas 2 mgu bersalin i dh nmpk rashes kecik2 naik kt leher n kepala... tapi i silap, i x cukup kenal apa tu eczema! 


Mothers out there, eczema ni berbeza antara anak2 walaupun semua anak kita mungkin ada eczema... Mcm kes i, i penah bhenti keje for 5 months juz to take care Luqman by myself... i sgt bertuah sebab masa tu i try a product and trus serasi dgn Luqman... 

For that reason, i used every single thing yg i guna for Luqman treatment to Luthfi which i didnt know has make things worst... kenapa i ckp worst? 

Eczema ni dh common kt babies... klu bawa anak pg klinik, mana2 klinik akan bagi weak steroid cream (which any cream ended with cort) Lepas do lots of readings about eczema, i pilih jln alternatif utk treat Luqman bila paed yang i jumpe ckp eczema ni takdir seumur hidup... I sgt frustrated that time... For those yang xtau, eczema bukan penyakit kulit! Eczema lebih kepada masalah penghadaman... 

Actually ada byk jln alternatif to treat eczema skrg... tp hati2 pada peraih keuntungan... for me, i choose MOOGOO product for Luqman... product ni memg specialise to treat eczema... it comes from Australia dan boleh didapati di farmasi2 terdekat skrg... watson guardian pun ada jual dh skrg... banding masa i crik product ni tuk Luqman dlu, xde sape kenal product ni and ada jual kt vitacare and alpro je... tapi eczema bukan treat dari luar je sapu2 cream... selain moogoo, i bagi luqman minum probiotics (brand kordell) dengan supplement olivenol... olivenol ni extract olive yang digunakan tuk boost antibody dlm bdn kita... alhamdulillah, masa 9 bulan Luqman fully recovered from eczema smpai la skrg =) 

When it comes to Luthfi, mcm i ckp td, i mentally prepared, cuma i tersilap kerana i x betol2 memahami eczema lagi... eczema is totally different from a person to another person... i tried every single thing i did to Luqman tp it makes Luthfi condition worst... apa yg i xtau ialah Luthfi allergy to cow's lactose... Moogoo product is based from cow's milk... 

Setiap apa yang terjadi ada hikmah disebaliknya... i rasa i mentally prepared but i dont! Seriously i sgt depressed bila keadaan Luthfi x elok2... lebih2 lagi i handle him alone... husband i masa ni dh stay in KK... depressed sampai i x pam susu xde susu keluar... stock berkurang pastu ada blackout kt rumah kl i, hbis stock yg i pam masa dlm pantang cair cmtu je... 

At this point, i dh down sgt2 and redha bahawa i x boleh nk fully breastfeed Luthfi dh... i beli S26 for Luthfi sebab senang Luqman pun minum S26 lepas wean off from me... tp baru je kasi sket kt Luthfi, rashes tiba2 truk Luthfi menggaru sampi berdarah2 muka... then i knew it, Luthfi allergy susu lembu... 

Because of this, i bagi die minum susu kambing i.e Karihome yg specialise  for babies... susu ni ada stage, for 0-7 months stage 2 7months and above... Due to this, i stop all Moogoo products for Luthfi... 

Alhamdulillah, Luthfi lebih seswai dengan Organic Buds product.. ni pun ada specialise for eczema, pilih yang eczema kit.. So far, Luthfi dah makin ok cuma belum totally recover... 

So, mommies out there... klu ada baby eczema, u really need mentally prepared sebab org sekeliling x faham... prepare urself with knowledge, read and read and read about eczema... jgn terima je apa org ckp... when u read, u know what are right things for your baby... another thing, bila u ada baby eczema, bertalu2 org akan PM suggest u mcm2 product... read a lot about the product... jgn terlalu percaya dgn testimoni dr penjual sebab testimoni ni mane2 bleh dpt or create kan... make sure it is safe for babies... 

Another thing, ramai org akan ckp ubat sensei is really good... for your information, ubat sensei ni contains of paraben... penggunaan selalu dan jangka masa panjang boleh mengakibatkan cancer... please be careful... 

You must be strong for your baby... take care! 

Till we meet again!~ xoxo 

2 comments:

Allene said...

thanks dear.. anak2 i memang ada enzema. but not too serios.. so, i memang dah guna moogoo dari awal lagi.

narz naz said...

samala =)i masa luthfi dari lahir i pkikan die moogoo... rupanya x baik2 n jd lg truk sebab die allergy ngn susu lembu..